T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Recep Handan Ortaokulu

Okul Çağı Çocukları İçin sağlıklı Beslenme Önerileri

  

İLKÖĞRETİM

ÇOCUKLARI İÇİN

SAĞLIKLI BESLENME

 

 Beslenme, anne karnından başlayarak insan sağlığının korumasında ve iyileştirilmesinde en önemli faktörlerden biridir.

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için, özellikle de çocuklar için gereklidir; çünkü bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürdürülür.

Hızlı büyüme ve gelişmenin başladığı ilköğretim çağındaki çocukların (6-12 yaş) sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve başarılı olabilmeleri için doğru beslenme ile desteklenmeleri gerekir.

 Okul Çocuğunda Beslenmenin Önemi

 Okul, bireyin en üst düzeyde psikolojik ve biyolojik gelişimini ve kültür değişimini sağlayan sistemlerin başında gelir. Çocuklarda 6-12 yaş ilkokul dönemini içermektedir. Bu dönemde çocuklarınızın hızlı büyümesini sağlayabilmek için gerekli enerji, protein, vitamin, mineral ve diğer besin öğelerinin de olduğu yeterli ve dengeli bir beslenme planı oluşturun. Beslenme eğitimi ne kadar erken başlarsa çocuğun gelişim, zekâ düzeyi ve bağışıklık sistemi de o denli güçlenir.

            Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuk hastalıklara karşı dirençsiz olur, sık sık hastalanır ve bu yüzden okul başarısı düşer.  Bu nedenle çocuklarımızın okul başarısını arttırmak, sınıf tekrarlarını azaltmak, gelecek nesillerin daha güçlü ve sağlıklı olmalarına temel hazırlamak için çocuklarınızın beslenmesine önem verin.

 Çocuklarda beslenme çocuğun yaşına, cinsiyetine, vücut ağırlığına, fiziksel aktivitesine göre düzenlenmelidir.

Okul öncesi çağda çocuğun beslenme alışkanlıkları aileden etkilerken, okul çağında ise daha çok arkadaşları, reklamlar ve öğretmenlerinden etkilenmektedir.

Özellikle de annenin çalıştığı durumlarda, çocuklar okul çıkışı çevrede bulunan satıcılardan simit, sandviç, pamuk helva, tatlı, patlamış mısır gibi yiyecekler alarak veya evde kendi kendine gelişigüzel yiyecek hazırlama sonucu yanlış beslenme alışkanlıkları edinmektedirler. Bu nedenle çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslenebilmesi aile ve okul bir bütün olarak onların neler yediklerine ve içtiklerine dikkat edin.

 En Önemli Öğün Kahvaltı!

 Okul çocuklarındaki çocuklarımızın çoğu sabah kahvaltısı yapmak istememektedir. Bunun başlıca nedenleri; çocuğun sabah erken kalkamaması, canının istememesi ve özellikle kahvaltı etme alışkanlığı olmayan annenin çocuğa da bu alışkanlığı kazandırmış olması yer almaktadır.

Çocuklarımıza kahvaltı yaptırmazsak; çocuklarımız kendini güçsüz hisseder ve başı döner, yeterli enerjisi oluşmadığı için zihinsel faaliyetleri de özellikle dikkat, çalışma ve öğrenme yetenekleri azalır bu da onların okul başarısını olumsuz etkiler. Sağlıklı beslenme için çocuklarımızın kahvaltı yapması ve üç öğün yemek yemelerini sağlayın.  Büyüme çağında ara öğünlerde de süt, ayran, meyve suyu, peynirli ekmek vb. besinlerin tüketilmesi uygundur.

  

OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME

   0-6 Yaş Çocuğunun Yeterli Ve Dengeli Beslenmesi

Büyüme, gelişme, sağlıklı yaşam ve fiziksel faaliyetler için gerekli besinlerin ağız yoluyla alınmasına beslenme denir.Çocukların sağlığı ve sağlıklı yetişkinler olabilmesi, anne karnından başlayarak sağlıklı bir ortamda büyümelerine bağlıdır. Hamilelik süresince büyük bir özlem duyarak bebeğini dünyaya getiren annenin bebeğine verebileceği en güzel armağan anne sütüdür. Anne sütü ile beslemek, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini en iyi şekilde sağlar. Yeterli ve dengeli beslenme doğumdan ölüme kadar insan yaşamı boyunca yalnız fizyolojik gereksi­nimin giderilmesi için değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyolojik gerek­sinimlerin giderilmesinde de önemli bir yer tutar. Bu nedenle bebeklerimiz beslenme gerçekleştirildiği zaman onun için rahat ve huzurlu bir ortam sağlanmalıdır. Güler yüzlü ve sevecen davranmalı, bağırmadan sevgiyle davranmalıyız Okul öncesi dönem yaşamın en duyarlı dönemlerinden biridir. Bu dönemde içinde bulunulan çevre, alınan uyarılar, çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal yönden büyüme ve gelişiminde çok etkin rol oynar.

 

Beslenme Alışkanlığı Ve Anne- Baba Tutumları

     Okul öncesi dönem 3-6 yaş arası çocukları kapsar.

Bu dönem beslenme alışkanlıklarının temelinin sağlamlaştırıldığı

en önemli dönemdir. Bu dönemde;

  • Çocukluğunda sağlıklı beslenenlerin, ileri yaşlarda hastalıklara yakalanma riski daha düşüktür.
  • Çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesinde anne babanın tutarlılığı ve ona iyi örnek olması en temel koşuldur.
  • Okul öncesi dönem çocuklarına yemek konusunda ısrarlı davranmak onların yemeği tümden reddetmesine yol açabilir.
  • Sofra oyun alanı değildir. Yemek öncesi ya da yemek sonrası oyun için zaman ayrıldığında, çocuk yemek saatinde yemeği daha iştahla ve sorunsuz yer.
  • Çocukların büyüme hızları birbirinden farklıdır. Çocukların birbiri ile kıyaslanması doğru      değildir.
  • Enerji gereksinimi yeterince karşılanamayan çocuklarda zayıflık yanında halsizlik-güçsüzlük oluşabileceği unutulmamalıdır.
  • Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişme gösterebilmeleri için proteinden zengin besinleri yeterince tüketmeleri gerekir.
  • Vitaminler için en iyi kaynakların sebze ve meyveler olduğu unutulmamalıdır.
  • Çocuklar için en önemli mineraller kalsiyum ve demirdir. Kalsiyum yetmezliğinde raşitizm (kemik hastalığı) demir yetmezliğinde kansızlık oluşur.

 

Çocuklarda yeterli ve dengeli beslenme nasıl olmalıdır?

Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan "süt ve ürünleri", "et ve benzeri","sebze ve meyveler",  "ekmek ve tahıllar", dan her gün sizin için gerekli olan miktarlarda alınması durumuna  yeterli ve dengeli beslenme denir.

 

Üç-Altı Yaş Çocukların Günlük Besin Öğeleri Gereksinimi Karşılayacak Besin Miktarları

 Bu şekilde beslenen bir çocuk sık sık hastalanmaz. Besinler çocuklarınızı bizi hastalıklardan korur. Besinler çocuklarımızın istenen boy ve kiloya sahip olmasını sağlar. Dişleri sağlam olur. Zihinsel gelişimi farklı olur. 

Düzenli beslenmeyen çocuk ise sık sık yorulur, dişleri çabuk çürür. Zihin gelişimi tam olmadığından öğrenme güçlüğü çeker. Dikkatini bir yere toplayamaz. İster yetişkin, ister çocuk olsun sağlıklı gelişmek için tüm besin gruplarından azar azar alınmalıdır.

Çocuklarımıza nasıl iyi yemek yeme alışkanlıkları kazandırabiliriz?

   a. Meyve ve sebzeyi iyice yıkadıktan sonra tüketirin.

  b. Açıkta satılan hiçbir yiyeceği çocuğunuza vermeyiniz..

 c. Çay, kola gibi asitli yiyecekleri çocuğunuza vermeyin, siz de kullanmayın.

  d. Ödül olarak sakız, şeker gibi şeyleri vermeyin.

  e. Yemek yemesi için vaatlerde bulunmayın.

  f. Seviyor olsa bile ihtiyacından fazla yemek yedirmeyin, yemesine de izin vermeyin.

 g. Yemeklerden 1 saat önce kesinlikle bisküvi, şeker gibi iştahını kapatıcı yiyecekler verilmemelidir.

 h. Çatal, kaşık, bıçak kendine uygun seçilmeli ve kullanılması öğretilmelidir.

  ı. Çocuğu kendi kendine yemek yemeye teşvik etmeli ve ihtiyacı olduğunda yardımda bulunmalıyız.

 Okul Çocuklarında Görülen Beslenme Bozuklukları ve Neden Olduğu Sorunlar

 

-          Vitamin yetersizliği

-          Diş çürükleri

-          Bağırsak parazitleri

-          Demir yetersizliğine bağlı kansızlık

-          Gelişim geriliği ve kısa boyluluk

-          İştahsızlık ve zayıflık

-          Aşırı enerji alımı ve yetersiz hareket nedeniyle oluşan şişmanlık

-          Dikkat süresinin azalması ve algılama sorunu

-          Öğrenmede güçlük

-          Okulda devamsızlık görülmektedir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.01.2019 - Güncelleme: 18.12.2019 15:33 - Görüntülenme: 1837
  Beğen | 0  kişi beğendi